Някои от тези химикали може да не са включени в уебсайтовете на производителите

Някои от тези химикали може да не са включени в уебсайтовете на производителите

Тези атаки могат да се повтарят на всеки два или три дни, в зависимост от конкретния паразит, и включват:

Начален етап на усещане за студ и треперене Втори етап, включващ треска, главоболие и повръщане Трети и последен етап на интензивно изпотяване и чувство на умора

Повечето хора обаче не изпитват симптоми, които отговарят на толкова точен модел. (1)

Честите симптоми на неусложнена малария включват:

Треска, изпотяване и втрисане Гадене и повръщане Диария Главоболие и болки в тялото Общо усещане за заболяване или слабост (1,2)

Вашият доставчик на здравни услуги (или по -рядко вие) може също да забележите:

Увеличен далак или черен дроб Повишена температура, сърдечен ритъм или дишане Лека жълтеница (пожълтяване на очите и кожата ви)

Ако имате някой от горните симптоми и сте били в район, където се предава малария през последните 12 месеца, трябва да потърсите незабавна медицинска помощ. (1)

Усложнения на тежка малария

При тежка или усложнена малария инфекцията води до органна недостатъчност или аномалии в кръвта или метаболизма. (1)

Много от тези усложнения се дължат на заразените червени кръвни клетки, залепнали във вътрешността на малките кръвоносни съдове, създавайки запушвания. (2)

Някои усложнения от тежка малария включват:

Церебрална малария Това тежко неврологично усложнение възниква, когато заразените червени кръвни клетки блокират кръвоносните съдове в мозъка ви.

Често първо се проявява като припадък и може да прогресира бързо до кома или смърт, ако не се лекува.

Церебралната малария може да причини анормално поведение, нарушено съзнание или трайни неврологични увреждания, включително слепота и глухота, особено при деца.

Хипогликемия Хората с малария могат да развият опасно ниска кръвна захар, особено бременни жени и деца.

Това усложнение може да бъде причинено от намеса на маларията в ролята на черния дроб в съхранението на глюкоза или от хинин, лекарство, използвано за лечение на болестта.

Метаболитна ацидоза Това усложнение включва прекомерна киселина в кръвта и тъканните течности и често се наблюдава заедно с хипогликемия.

Белодробен оток При това усложнение течността се натрупва в белите дробове и може да увреди дишането.

Синдром на остър респираторен дистрес (ARDS) Тази възпалителна реакция в белите дробове може да доведе до тежки затруднения в дишането.

ARDS може да се развие дори след намаляване на броя на паразитите в отговор на лечението.

Аномалии в коагулацията на кръвта и кръвното налягане Тези усложнения може да не са видими, но могат да доведат до увреждане на тъканите в цялото ви тяло.

Хиперпаразитемия Това усложнение се определя като повече от 5 % от червените кръвни клетки, заразени с маларийни паразити.

Тежка анемия Унищожаването на червените кръвни клетки може да доведе до нисък брой на тези клетки.

Дисфункция на органите Черният Ви дроб или бъбреците може да се провалят или далакът ви може да се спука. Тези проблеми могат да бъдат остри (внезапни) и животозастрашаващи. (1,2)

Тежки рискови фактори за малария

Категориите хора с най -голям риск от тежка инфекция с малария включват:

Бременни жени Кърмачета Млади деца (от 6 месеца до 3 години) Пътешественици от райони без малария Хора с проблеми с имунната система, включително ХИВ/ПОМОЩ Пътуващи към Субсахарска Африка, където най-опасната форма на малария е широко разпространена (1,2,3)

Децата с тежка малария често изпитват хипогликемия, метаболитна ацидоза, тежка анемия, кома, конвулсии и увреждане на когнитивното развитие.

Възрастните с тежка малария са по -склонни да развият тежка жълтеница, бъбречна недостатъчност и белодробен оток. (3)

Диагностика на малария

Маларията трябва да бъде своевременно разпозната и лекувана, за да спаси живота на заразен човек, а също и за предотвратяване на по -нататъшното разпространение на маларията.

Ако Вашият лекар подозира, че имате малария, ще се нуждаете от кръвни изследвания, за да проверите дали имате и, ако да, какъв вид имате.

Ако е възможно, винаги трябва да потвърдите диагнозата си с кръвен тест, преди да започнете лечението. (1)

Кръвните тестове също могат да открият признаци на тежко заболяване, като анемия, метаболитна ацидоза или чернодробни или бъбречни проблеми. (2)

Общите кръвни тестове за маларийния паразит включват:

Микроскопска диагноза Този тест се счита широко за „златен стандарт“ за лабораторно потвърждение на малария.

След като кръвната Ви проба бъде оцветена и намазана върху микроскопско стъкло, опитни лабораторни анализатори могат да разпознаят видовете малария и процента на заразените червени кръвни клетки.

Бързи диагностични тестове (RDTs) Тези тестове могат да дадат бързи резултати, но може да не са толкова точни, колкото микроскопската диагноза.

Някои болници използват RDT за предварителен резултат, след което проследяват с микроскопично потвърждение.

Молекулярна диагноза Този процес включва използване на тестове с полимеразна верижна реакция (PCR) за диагностициране на видовете малария.

Получаването на резултатите може да отнеме твърде много време, за да се помогне на пациент, който е остро болен, така че молекулярната диагностика има тенденция да се използва само като втора стъпка след по -бърз диагностичен тест.

Серология В някои ситуации Вашият лекар може да Ви назначи изследвания, които показват дали сте имали малария някога в миналото.

Тестове за лекарствена резистентност Тези тестове се използват, за да се уверят, че Вашият лекар Ви дава правилното лекарство за лечение на Вашата малария.

В много райони по света маларийните паразити са се развили, за да станат резистентни към определени лекарства, така че може да се наложи съответното ви коригиране на лечението. (1,2)

Абонирайте се за нашия бюлетин за здравословен начин на живот!

Редакционни източници и проверка на фактите

Малария. Центрове за контрол и превенция на заболяванията. 26 юни 2018 г. Малария. Клиника Майо. 3 януари 2018 г. Малария: групи с висок риск. Световна здравна организация. Покажи по -малко

Най -новото в Малария

Обявен е план за премахване на маларията в световен мащаб от поколение

Глобален екип от експерти в областта на маларията и общественото здравеопазване докладва очертаване на пътя към ликвидиране на болестта

От Don Rauf, 24 септември 2019 г.

Безопасно ли е да прегръщате в частично ваксиниран свят?

Може би не сте прегръщали родителите си или баба и дядо повече от година. Безопасно ли е да стигнете, ако всички са ваксинирани срещу COVID-19. . .

От Беки Ъпъм, 28 април 2021 г.

Пандемията изостря проблемите с психичното здраве при американците, които нямат храна

Броят на домакинствата, които се борят с хранителна недостатъчност, е намалял в Съединените щати, но се е върнал към нивата на Голямата рецесия по време на пандемията. . .

От Захари Смит, 26 април 2021 г.

Проследете Vax: Купувач Внимание: Борба с измамите с ваксини срещу COVID-19

Ваксините са безплатни в Съединените щати, но това не спира лошите актьори да се опитват да ви убедят в противното.

От Серена Маршал, 22 април 2021 г.

Проследете Vax: Дали жените изпитват COVID-19 и ваксините различно от мъжете?

Жените са особено силно засегнати от самия вирус и страничните ефекти от ваксините.

От Серена Маршал, 22 април 2021 г.

Проследете Vax: Разбиране на причините за колебанието на ваксината срещу COVID-19

Защо някои хора не са склонни да запретват ръкави и какво лошо има в това да искат да бъдат напълно информирани?

От Серена Маршал, 21 април 2021 г.

Проучването показва някои витамини и добавки, свързани с намален риск от COVID-19 при жените

Все още не изтичайте в аптеката, за да се запасите – данните от проучването далеч не са убедителни, казва изследователският екип.

От Кармен Чай, 20 април 2021 г.

Ваксинирани срещу COVID-19, но все още притеснени? Не си сам

Чувствате ли се на ръба дори след като сте получили ваксината срещу COVID-19? Експертите казват, че това е естествено. Ето защо – и какво да направите по въпроса.

От Кейтлин Съливан, 16 април 2021 г.

Защо жените от поколение X не са спали добре по време на пандемията

Генералът Xer Ada Calhoun написа книга за това защо много жени като нея са склонни да се сблъскат с уникална криза на средната възраст. Тогава глобална пандемия удари. Ето нейното мнение за това как. . .

От Аби Елин, 9 април 2021 г.

COVID-19 ли е причината да губите коса?

Ако откриете, че отделяте нишки, стресът от COVID може да е виновникът.

От Джесика Мигала, 30 март 2021 г. « 

Обръщането на внимание на тъканта на облеклото ви, както и на начина, по който го перете, може да помогне за намаляване на дразненето на кожата. Marti Sans/Stocksy

За много от нас прането е автоматично и ние го третираме като обикновена задача да проверим нашия списък със задачи. Но ако се справяте с екземата, може да помислите как да перете дрехите си и какво използвате за това.

„Грешният продукт за пране може да бъде истински кошмар за някой с екзема“, казва д -р Джефри М. Коен, дерматолог и асистент в Медицинското училище в Йейл в Ню Хейвън, Кънектикът. „Някои продукти за пране имат химикали, които могат да дразнят кожата и всяко дразнене на кожата може да предизвика екзема“, казва д -р Коен. Това може да доведе до сърбеж, парене, зачервяване и други симптоми, според Националната асоциация по екзема.

Макар че продуктите за пране може да не са най -големите причини за екзема, те са потенциален фактор, казва д -р Питър Лио, дерматолог, съосновател на Чикагския център за интегративна екзема и член на борда на Националната асоциация по екзема. „Когато се опитваме да успокоим раздразнената кожа, всяко малко може да помогне. Така че често си струва да се вземат ниско висящите плодове, така да се каже, и това включва продукти за пране “, казва д-р Лио.

Кожата на всеки е различна, така че дразнителят за вас може да няма ефект върху някой друг. Може да са необходими малко опити и грешки, за да научите кое работи най -добре за вашата кожа. Следвайте тези стъпки, за да сте сигурни, че перете дрехите си по начин, лесен за екзема.

СВЪРЗАНИ: Основно ръководство за бебешка екзема

1. Станете разумен за пране-продукт-етикет

„Като цяло хората с екзема трябва да избягват всичко, което е ароматизирано и това включва почистващи препарати, омекотители и сушилни чаршафи [с аромат]“, казва Коен. „Дори да са органични или естествени, ароматите могат да предизвикат екзема. Важно е да потърсите продукт, който не съдържа аромати. „Някои продукти казват„ без аромат “, което всъщност не е същото като„ без аромат “, тъй като някои продукти без„ аромат “съдържат аромати, които маскират аромата на химикалите в препарата. ”

Минаването на тест за подушване или виждането на „без аромат“ няма да го отреже. „Особено предизвикателно е хората да се идентифицират, тъй като самият препарат обикновено няма аромат, така че е важно да сте наясно с това разграничение“, добавя Коен.

Други неща, на които трябва да се обърне внимание, са оцветителите, които могат да бъдат проблематични за кожата, предразположена към екземи, казва Лио, както и думата „хипоалергенна.“ „Сега има редица продукти, за които се отбелязва, че са„ хипоалергенни “, но това всъщност не е стандартизиран термин и компаниите могат bioretin капсули да го използват, без да доказват нищо, така че трябва да бъдем внимателни с това обозначение, тъй като то може да бъде подвеждащо “, казва Лио.

2. Винаги носете нови дрехи през пералнята

„Много нови артикули за облекло имат завършващи спрейове и химикали, които могат да бъдат силно дразнещи“, казва Лио.

Някои от тези химикали може да не са включени в уебсайтовете на производителите. Липсват публикувани изследвания по темата, но учени от Стокхолмския университет в Швеция тестваха 60 нови дрехи и идентифицираха около 100 химикали върху дрехите, които биха могли да дразнят кожата; производителите не разкриват тези химикали.

Играйте на сигурно, като изперете ново облекло с цикъл на двойно изплакване преди носене, казва Лио. „Имам случай, който никога няма да забравя – млад мъж разви ужасен сърбящ обрив по по -голямата част от тялото си, който просто не можех да контролирам“, спомня си той. „Направихме пластирово тестване и установихме, че той е алергичен към формалдехид, който понякога се използва в облекло„ без бръчки “и той е носел тези нови костюми за джогинг; след като се отървахме от тях, кожата му беше напълно изчистена. ”

СВЪРЗАНИ: Правилният начин да си вземете душ или вана, когато управлявате екзема

3. Не прекалявайте със сапун на дрехите си

Фондация „Екзема“ препоръчва да се използва само количеството почистващ препарат, предложено на етикета – или по -малко, за да не остане остатък от сапун.

„Като цяло е най -добре да използвате продукти, както препоръчва етикетът“, казва Коен. Също така, ако използвате шушулка за пране или таблет, може да се забиете с повече перилен препарат, отколкото ви е необходим за конкретното ви зареждане, отбелязва фондация „Екзема“; може би е най -добре да изберете течен перилен препарат без подложка.

4. Не претоварвайте машината

Зареждането на пералнята с точното количество дрехи означава, че перилният препарат ще се разтвори правилно. „Винаги е добра идея да следвате указанията на производителя за вашите уреди“, казва Лио. Защо? „Препълването на машината може да доведе до неефективно почистване и това би могло да остави остатъчен препарат върху дрехите, което би било много нежелателно“, добавя Лио.

5. Оставете цикъла на изплакване да работи

Важно е да оставите почистващите препарати да се изплакват далеч от дрехите ви, за да избегнете контакт с кожата ви. Може дори да искате да изплакнете дрехите си два пъти. „Мисля, че двойното изплакване може да бъде полезно за някои и си заслужава да се опита“, казва Лио.

Въпреки това, ако нямате възпаление, можете да пропуснете стъпката. „След като нещата вървят добре с кожата, много семейства не се нуждаят от двойно изплакване, въпреки че някои правят това завинаги“, добавя Лио. Ключов момент: „Докато се използва подходящият препарат, не трябва да се изисква двойно изплакване“, казва Коен.

СВЪРЗАНИ: Вашето ежедневно ръководство за добър живот с екзема

6. Внимавайте при пране на дрехи на ръка

Ако перете дрехи на ръка, не забравяйте да оставите препарата да се разтвори във водата и да изплакнете добре. Това е така, защото детергентите от всякакъв тип по своята същност дразнят кожата, казва Лио. „Препаратите действат, като помагат за разграждането на маслото и улесняват смесването му с вода; кожата ни има мазнини, наречени липиди, които са много важни и детергентите могат да ги изтеглят и да повредят кожната бариера “, обяснява Лио.

Поради това използвайте количеството препарат, посочено на етикета на вашия продукт (и не повече). Също така, носете ръкавици, когато използвате сапуни или почистващи препарати от всякакъв вид, например когато перете дрехи на ръка или миете чиниите, казва Лио.

7. Пропуснете омекотителите и сушилните

„Омекотителите и сушилните са почти винаги ароматизирани, което може да предизвика екзема“, казва Коен. „В допълнение, тези продукти въвеждат повече химикали, към които потенциално може да има алергия“, добавя Коен.

Омекотителите за тъкани могат да съдържат метилизотиазолинон, често срещан алерген, който може да причини истински проблеми на кожата, казва Лио. Когато се съмнявате, избягвайте както омекотителите, така и сушилните.

Едно минало проучване установи, че омекотителите за тъкани помагат на някои хора със суха кожа, защото правят дрехите меки на допир (като по този начин причиняват по -малко триене по кожата). Вместо да тръгнете по пътя на омекотителя, помислете за закупуване на дрехи от по -меки тъкани (повече за това по -долу!).

СВЪРЗАНИ: Лекари и доставчици на здравни услуги, които могат да ви помогнат да се справите с екземата

8. Не скорбявайте дрехите си

Точно както омекотителите и сушилните чаршафи могат да бъдат дразнещи за някои с екзема, така също могат да пръскат нишестета, които правят дрехите ви твърди. „Нишестенето може да бъде проблематично за хората с екзема, тъй като химикалите в нишестения спрей могат да бъдат дразнещи“, казва Коен.

Опитайте тези одобрени от дерматолог продукти за пране за екзема

Ако се скитате по пътеката за пране и не сте сигурни какъв препарат да купите, помислете за тези продукти.

Всички безплатни почистващи препарати за пране ($ 21. 87 за 237 унции течности; Amazon. Com) „Обикновено препоръчвам да използвате All Free Clear за хора с екзема“, казва Коен.